תקופת הילדות וההתבגרות מתאפיינת בגדילה, התפתחות וברכישת הרגלים לחיים. תזונה הולמת בגילאים אלו,
מאפשרת גדילה והתפתחות תקינה ומסייעת לשמור על בריאות הילד בהווה ובעתיד בחייו הבוגרים.
בעשורים האחרונים נצפית עלייה מתמדת בשכיחות ההשמנה בקרב ילדים ומתבגרים.
ההשמנה אף הפכה בממדיה למגיפה בעולם המערבי. בסקר מב"ת צעיר של משרד הבריאות עולה כי שכיחות עודף המשקל וההשמנה בקרב בני נוער בשנים 2003-2004, הוערכה בכ- 20% בקרב הבנים וכ-17% בקרב הבנות.
עודף משקל והשמנת יתר בילדות מהווים גורם סיכון לפתח מחלות שונות ביניהן: מחלות קרדיווסקולריות, מחלות אנדוקריניות, מחלות שלד, שרירים, מערכת העיכול ועוד. בנוסף, לעודף משקל והשמנת יתר השפעה רב תחומית גם בתחום הסוציאלי והנפשי.
מחקר שבוצע בספרד בשנת 2014, בדק את הקשר בין רמת איכות החיים (נמדדה ע"י שאלון מובנה) לסטטוס תזונתי ופיזי (ע"פ משקל ו- BMI ) בתלמידי בית ספר בגילאי 8-12. תוצאות המחקר הצביעו על קשר מובהק בין הסטטוס התזונתי של התלמיד לאיכות החיים שלו. תלמידים שהיו במשקל תקין הראו מדד גבוה יותר של רמת איכות חיים בהשוואה לתלמידים בעודף משקל.
מחקר מעניין נוסף שבוצע באיטליה ב- 2010, בדק את הקשר בין חינוך ההורים לתזונה בריאה הכוללת הקפדה על צריכת ארוחת בוקר, לבין הסיכון לעודף משקל והשמנה ב-77,000 תלמידים בגילאי 11-15. תוצאות המחקר הצביעו על קשר מובהק בין חינוך ההורים לצריכת ארוחת בוקר מאוזנת ובריאה לבין השמנה. בנים ובנות שלא צרכו ארוחת בוקר באופן יומי נמצאו בעלי עודף משקל והשמנת יתר לעומת ילדים שצרכו ארוחת בוקר בקביעות. כמו כן , דילוג על ארוחת הבוקר הובילה לצריכת ממתקים, חטיפים ואכילה מוגברת בארוחת הצהריים.
מחקר זה מראה כי לסגנון החיים ו "הלייפסטייל" של המשפחה, יש השפעה גדולה על הבחירות התזונתיות וההתנהגותיות של ילדיהם.
נכון שבחופש הגדול, לאור הבילויים, הנופשים, המסעדות , הקייטנות והטיולים, חלקינו מאפשרים לילדינו ואף לעצמינו לשחרר מעט את הרסן בכל הקשור לאכילה ותזונה, אך חשוב להקפיד לחזור למסלול ולשגרה ולשמור על אורח חיים בריא ותזונה נכונה.
לפניכם כמה טיפים שימושיים לקראת שנת הלימודים החדשה שבפתח:
-
נסו להגדיר לעצמכם ולילדיכם סדר יום ובו 5 ארוחות מסודרות, כל 3-4 שעות ( 3 ארוחות עיקריות ו-2 ארוחות ביניים). כך תמנעו את תחושת הרעב ותחוו תחושת שובע במהלך היום.
-
הקפידו שילדכם יאכל ארוחת בוקר מזינה לפני היציאה לבית הספר, לדוגמא:
-
דגני בוקר מלאים מופחתי סוכר+ חלב
-
דייסת שיבולת שועל
-
יוגורט
-
פרי
-
-
ציידו את ילדיכם במזונות בריאים, משביעים וטעימים ליום הלימודים בבית הספר, כך ימנעו הילדים מקניית חטיפים ושתייה מתוקה העתירים בסוכר ושומן, לדוגמא:
-
כריך מלחם / לחמנייה/ פיתה מחיטה מלאה בשילוב ממרחי גבינה עד 5% שומן/ ביצה או חביתה / טונה/ פסטרמה עוף או הודו/ אבוקדו/ חומוס או טחינה ביתית משומשום מלא. שלבו ירק בתוך הכריך או לידו.
-
גיוון לכריך המסורתי: לביבות או מאפינס ירק וגבינות / פנקייק מקמח מלא.
-
-
באם יום הלימודים ארוך, ציידו את ילדיכם בארוחת ביניים נוספת כמו פרי או כריך נוסף.
-
יש לדאוג לצייד את הילד בבקבוק מים ולהמליץ למלאו לפחות פעם נוספת במהלך היום בבית הספר.
-
שלבו בתפריט היומי דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות העשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
-
הקפידו על צריכת חלבון איכותי ממוצרי חלב ובשר דלי שומן, דגים קטניות וביצים.
-
נסו לשדרג מאכל לא בריא שהילדים משתוקקים לו לגרסה בריאה יותר כמו הכנת קרטיבים ביתיים ממחית פרי טרי, חטיפי תמרים ואגוזים, עוגה מופחתת סוכר ועוד.
-
המעיטו בצריכת מלח.
-
עודדו את ילדיכם להיות פעילים ספורטיבית כמה שאפשר בבית או בחוץ.
-
הקפידו על אכילה מסודרת ליד השולחן ולא מול הטלוויזיה או המחשב.
-
אכלו ארוחות משפחתיות ושמשו דוגמא לילדיכם בבחירות התזונתיות.
-
שתפו את ילדיכם בבחירת המאכלים מתוך היצע מגוון ובריא.
שתהיה לכולם שנה טובה, פורייה ומוצלחת!!
קארין גרינבוים, דיאטנית קלינית B.Sc, RD
הכתבה פורסמה באתר מנת ילדים.
חזרה לבית הספר עם הרגלי תזונה בריאים לחיים!